Arkivbilde av Nordfjord sjukehus, der en vikarlege ved medisinsk avdeling har testet positivt for covid-19. Foto: Ingebjørg Nilsen Stokkenes/Fjordabladet / NTB scanpix

Publisert 27.06.2020 18:48, oppdatert 27.06.2020 18:53 - NTB - tips@stottmedia.no

Svensk helsepersonell på norske sykehus smittet av korona – lege fikk karantenefritak

En svensk vikarlege på Nordfjord sykehus har testet positivt for covid-19. Legen fikk fritak fra karantene. I Nordland er samtidig en svensk sykepleier smittet.

NRK skriver at legen kom til Norge tidlig denne uka og var på jobb ved medisinsk avdeling på Nordfjord sykehus i Nordfjordeid tirsdag og onsdag. Torsdag fikk legen milde symptomer, og fredag kom prøvesvaret som viste at legen har viruset.

Legen skulle egentlig ha vært i ti dagers karantene fordi vedkommende kom fra Sverige. Helse Førde ga imidlertid legen fritak fra karanteneplikten.

– Vi har anledning til å gi fritak fra karanteneplikten når vedkommende oppfyller en rekke kriterier, blant annet å være helt symptomfri og at vedkommende ikke har vært i kontakt med noen andre som er smittet, sier direktør Trine Hunskår Vingsnes ved medisinsk klinikk.

Er satt i hjemmeisolasjon

Vingsnes legger til at situasjonen er beklagelig, men at de er avhengige av å bruke vikarer, spesielt om sommeren.

I en pressemelding skriver Helse Førde at legen nå er satt i hjemmeisolasjon, og arbeidet med smittesporing og vernetiltak er i gang.

– Vi satte i verk tiltak etter planene Helse Førde har for håndtering av koronasmitte, og vi er i ferd med å få god oversikt over kontaktflaten til den smittede, sier Vingsnes i pressemeldingen.

Helse Førde opplyser at pasienter og ansatte ved sykehuset som har hatt kontakt med den smittede legen, blir kontaktet av sykehuset.

Pasienter som må legges inn, blir sendt til Førde sentralsykehus fram til situasjonen på Nordfjord sykehus er avklart.

Begynte å jobbe før prøveresultat var klart

Samtidig er seks pasienter ved kirurgisk avdeling ved Helgelandssykehuset i Sandnessjøen isolert etter å ha vært i kontakt med en svensk vikarsykepleier som nå har testet positivt på koronaviruset, skriver sykehuset i en pressemelding.

I tillegg er 16 ansatte foreløpig vurdert som mulig smittet.

Vikarsykepleieren fra Sverige kom til sykehuset i Sandnessjøen mandag denne uka, og har ikke jobbet ved sykehuset tidligere.

– Prosedyrene til Helgelandssykehuset for testing av helsepersonell som leies inn tilsier at personellet kan begynne i arbeid før resultat av test foreligger. Denne dispensasjonsmuligheten har Helgelandssykehuset opprettet i sine rutiner i samråd med Helse nord. Bakgrunnen er behovet for innleid personell til å opprettholde driften, skriver sykehuset i pressemeldingen.

Den kirurgiske avdelingen på sykehuset er inntil videre stengt.

Inntil situasjonen er klarlagt vil alle pasienter som krever innleggelse fraktes til sykehuset i Mo i Rana og sykehuset i Mosjøen.

– En beklagelig situasjon

Statssekretær Inger Klippen i Helse- og omsorgsdepartementet sier det hele er en beklagelig situasjon.

– Det er viktig at sykehuset umiddelbart satte inn tiltak, og at de nå får oversikt over både pasienter og ansatte som kan ha blir eksponert for smitte, skriver Klippen i en epost til NTB.

Hun understreker at det er strenge regler for unntak for karantene, og at det er viktig at sykehusene gjør grundige risikovurderinger og følger de nasjonale retningslinjene for dette.
OPPDATERT:

Smittesporingen ved Nordfjord sykehus viser at 25 personer var i kontakt med den svenske vikarlegen ved sykehuset som fredag testet positivt for covid-19.

En svensk vikarlege på Nordfjord sykehus testet positivt for covid-19 fredag. Legen hadde fått fritak fra karantene.

Siden da har Helse Førde kartlagt pasienter og ansatte ved sykehuset som har hatt nærkontakt med legen. Resultatet av smittesporingen viser at dette innebærer 25 personer. Tiltakene for disse er karantene og testing, opplyser Helse Førde i en pressemelding.

Testresultatene vil komme mandag og tirsdag.

– Ingen av dem som har hatt nærkontakt med den smittede legen, har så langt vist symptomer på å være syke, opplyser direktør for medisinsk klinikk Trine Hunskår Vingsnes.

Åtte polikliniske pasienter har vært i nær kontakt med legen, i tillegg til sju innlagte pasienter. Seks av disse er isolert på enerom ved Nordfjord sykehus. Den sjuende ble overført til Førde sentralsykehus før det ble kjent at legen var smittet og er isolert der.

Ti ansatte er satt i ti dagers karantene.

Les også