FOTO: Carl Martin Nordby

Publisert 11.05.2017 12:49, oppdatert 11.05.2017 12:49 - NTB - tips@stottmedia.no

Stilig Sauternes

De søte vinene fra Sauternes i Bordeaux tilhører eliten av verdens dessertviner. 

Salget av dessertvin går relativt trått nå til dags, og det gjenspeiles også i et litt uinspirert utvalg i denne kategorien på Vinmonopolet. Det betyr ikke at det ikke finnes en og annen god dessertvin der. Ukas utvalgte vin fra Bordeaux er et veldig godt alternativ, som oser av klasse og kvalitet uten at prisen er avskrekkende høy.

Dessertvinene i Sauternes har sitt særpreg fra mikroklimaet i området, som gjør at druene blir angrepet av soppen Botrytis cinerea. Soppen sender sporene sine gjennom skallet på druene, og vannet i druene fordamper gjennom hullene i skallet. Slik øker konsentrasjonen betraktelig i juicen, og dermed også i vinen.

tbdbada5

Druene som brukes, er den voks- og aprikossmakende druen Semillon og den friske druen Sauvignon Blanc. Gjæringen avsluttes når restsødmen er rundt 100 gram per liter, og vinene lagres vanligvis en periode i eikefat før flasketapping.

Ch. de Myrat 2009 (varenr. 1472602, kr. 199,90, butikkategori 6) har en flott gulgyllen farge og en kompleks lukt av aprikos, karamell, vanilje og bringebær og et snev appelsin. I munnen er den søt med balansert syre og en behagelig viskøs følelse. Alle de gode smakene vi kjenner fra duften, fyller munnhulen og speiler på mange måter smakene i desserten.

At vinen er litt søtere enn desserten, er akkurat som det skal være. Vi ønsker nemlig at vinen skal smake søtt også etter møtet med isen, bærene og popkornet.

Vinen er drikkeklar nå, men som dessertviner flest er også de fra Sauternes lagringsdyktige. Så hvis du har et samler-gen, kan du trygt legge denne vekk i minst ti år.

Les også