Steike fine sveler

Publisert 14.06.2017 08:07, oppdatert 14.06.2017 08:07 - NTB Tema - tips@stottmedia.no

Steike fine sveler

Svela er bakverket som tilfredsstiller både fergeturisten, gourmeten, hipsteren og bestemor.

Mat: Nå som de norske jordbærene endelig begynner å bli modne, er det bare å velge og vrake fra øverste hylle: Hvilken dessert vil ha dem på? Personlig mener jeg den første kurven jeg slår kloa i, er dessert nok i seg selv, så mye bedre er de enn importbærene som har prydet kakene gjennom vinteren.

Norske jordbær vokser i all hovedsak på friland, altså ute på et jorde. Der får de en naturlig modning etter vær og temperatur. Dette gir oss faste og dypt røde, aromatiske bær med mye sødme og syre. Vinterens importbær har til sammenligning vokst fram i gartnerier der temperaturen er høy og lyset står på hele tiden. Der vokser og modnes bærene i rekordfart, og de oppleves som bleke i utseende, platte i smaken og vandige i strukturen.

Så var det svela, et nærmest legendarisk bakverk. Mine første minner om sveler er fra bilfergene på de utallige ferieturene vi hadde til Vestlandet. Å sitte i shorts og fryse i vinden på dekk, med verdens fineste utsikt og en lun svele i hendene, er en opplevelse man glemmer ikke med det første.

Svela er så grei at den er god med nesten alt. Klassisk «fergestyle» er med vispet smørkrem, syltetøy, sukker eller smør og brunost. Men jeg har også, med stort velbehag, spist svele på de hippeste hipstersjapper og stjernerestauranter med alt fra salt karamellsaus til ristede nøtter. Konsistensen på en nystekt svele er uimotståelig myk, og hornsaltet gir et bitte lite salmiakk-kick, som kanskje ikke høres så godt ut, men det er liksom litt av svelas identitet.

tbf7948d

FINE SMÅ LAPPER: Med en takke går det greit å steke mange sveler i slengen. FOTO: Carl Martin Nordby.

Meieriprodukt, bakverk og jordbær er magisk et triangel. Nå som vi har både bakverk og bær på stell, mangler vi bare et produkt fra kua. Vispet rømme, som er lett syrlig, passer alltid godt. Men finner du ferskosten Nýr i din ostehylle, bruker du den. Den er frisk og syrlig og gir en feiende flott kontrast til søt svele og solmodne jordbær.

OPPSKRIFT: Sveler med jordbær og NýrIngredienser (12-14 sveler)

3 egg

120 g sukker

350 g mel

12 g natron

1/2 ts hornsalt

10 g salt

50 g smør

5 dl kulturmelk/kefir

1 kg norske jordbær

3 ss sukker

400 g Nýr (ev. vispet rømme)

1 forglemmegei eller andre spiselige blomster (kan sløyfes)

Framgangsmåte

Sveler: Visp egg og sukker til eggedosis. Bland inn mel, salt, natron, hornsalt og kefir på lav hastighet til en klumpfri røre. La røren stå minst en time før steking.

Bruk en steketakke eller stor stekepanne. Stek på moderat til lav varme slik at svela rekker å «sette seg» før stekeskorpen blir for brun. Spray litt formfett på takka/panna og dra over med litt kjøkkenpapir. Svelene skal nærmest stekes tørt, ikke i masse smør eller olje. Serveres best nystekte og lune.

Jordbær: Skyll bærene i et dørslag og rull dem over på kjøkkenhåndkle. Kutt eller vri av hamsen, og del bærene i fire. Dryss over sukkeret, vend bærene forsiktig og la dem stå i fem minutter. Legg en solid skje jordbær på svela sammen med en skje av den friske Nýr-osten. Har du noen fine og spiselige blomster i nærheten, vil de gjøre desserten enda mer sommerlig.

Les også