Spis hagens ugress

Publisert 06.06.2017 08:06, oppdatert 06.06.2017 08:06 - Anna Bratt / TT / NTB tema - tips@stottmedia.no

Spis hagens ugress

Brennesle i bedet, løvetann i plenen? Fjern dem gjerne, men ikke kast – bruk dem heller i pai, smoothie og salat.

Hage: Å spise ugress er in. Gourmetrestauranter har gjerne egne parseller for å sikre tilgangen, mens de mer vanlige hobbykokkene blant oss bare gå ut i hagen eller i nærmeste park eller skog for å plukke «hipt» ugress.

Matkreatør Madeleine Landley, som driver bloggen landleyskok.se, anvender gjerne ugress i maten – både for smakens skyld og fordi det er sunt.

– Vekstene som vokser vilt, har høyere næringsinnhold enn de som fås kjøpt i grønnsaksavdelingen i butikken. De har vokst i sitt eget tempo, i jord som ikke er stresset og industrielt dyrket, sier hun.

Hekta på ugress

Slike planter vokser nær sagt over alt, og skaper alt annet enn irritasjon hos Madeleine.

– Jeg ser fram til at ugresset skal dukke opp om våren, og jeg begynner å klø etter å forske fram nye ugressoppskrifter, forklarer hun.

Det vanligste er å bruke ugress i enten salat, suppe eller smoothie, men Madeleine er også glad å bruke det som pesto, pai eller ugressdressing.

En godt egnet «pestovekst» er skvallerkål, som mange irriterer seg over når den invaderer hagen og truer med å ta over blomsterbedene. Husk da at den i tidligere tider faktisk ble dyrket som grønnsak.

– Skvallerkål er virkelig godt egnet til å ha i maten. Foruten som pesto kan den gjerne brukes i supper og pai. Ryllik, som også er nokså påtrengende i hagesammenheng, kan man også spise opp, sier hun.

Erstatt krydderurter

Det går utmerket an å bytte ut de ulike salatsortene man finner i butikken, med ugress.

– Spinat, feltsalat og rucola er det bare å bytte ut med ugress med blader i «samme stil». Og ugress som spansk kjørvel og løkurt kan for eksempel erstatte noen krydderurter, legger hun til.

Hennes ugressfavoritter er løkurt og vassarve.

– Jeg har til og med pallekarmer fylt med disse, for jeg bruker veldig ofte løkurt i stedet for løk og hvitløk. Vassarve har en nøttaktig smak som minner om feltsalat eller ertespirer, forklarer Madeleine.

Hun plukker det meste av ugresset hun trenger i hagen, ellers tar hun en tur på landet og plukker i grøfter, langs stier og beitemarker eller ved havet.

– Jeg plukker minst mulig i trafikkerte byområder, både på grunn av luftforurensing og fordi jeg som oftest har med hunden. Jeg unngår også å plukke ved åkre, fordi de så ofte inneholder sprøytemidler.

Sjekk på nett

Et annet tips fra Madeleine er å tilegne seg kunnskap om de plantene du har tenkt å plukke før du legger ut på ugresstur. Ikke plukk noe du er usikker på.

– Det finnes mye informasjon på nettet, med forum og Facebook-sider der du for eksempel kan legge ut bilder av vekster du lurer på, forteller hun.

Riktignok er det nokså få planter i våre nærområder som er giftige – men selv om de ikke er direkte farlige, kan noen vekster gjør deg uvel.

– Giftkjeks og sprengrot kan for eksempel forveksles med vill kjørvel og persille, advarer Madeleine.

Man bør også tenke på at grønne blader ofte er litt vanskelige å fordøye, så akkurat som med alt annet, bør man ikke forspise seg. Gravide og små barn bør også unngå planter som inneholder nitrat. En del planter inneholder dessuten oksalsyre, som bør unngås hvis man har nyreproblemer.

Les også