Kule bobler

Publisert 03.07.2017 11:27, oppdatert 03.07.2017 11:27 - NTB - tips@stottmedia.no

Kule bobler

Det dukker stadig vekk opp nye naturviner i polets hyller. Vi tester den musserende hipsterfavoritten Pétillant Naturel.

Mat og Vin: Drueproduksjonen til naturviner foregår uten kjemiske plantevernmidler og kunstig gjødsel. Videre er ikke vinene tilsatt noe som helst, med unntak av mikroskopiske mengder sulfitt i noen tilfeller. De er heller ikke klaret eller filtrert.

En av stilartene som er populære, er Pétillant Naturel, ofte forkortet Pét Nat, altså naturlig sprudlende viner. Disse lages gjerne ved at vin får gjære ferdig i flasken, og de selges dermed med de døde gjærcellene i flasken. Når naturvinene som oftest ikke er klaret eller filtrert heller, kan de fremstå som litt uklare og grumsete. Uten at det gjør noe i det hele tatt!

Ukas vin er produsert på den omtrent 35 hektar store vingården Ch. de La Roche en Loire i det franske vindistriktet Loire. Ch. de La Roche en Loire Chenin Pétillant Naturel (varenummer 6971801, kr 201,00, bestillingsliste) er en tørr og sprudlende vin laget av Chenin Blanc. Den satt som ett skudd til fatretten med grønne asparges, jordlige bakte beter og grillet laks. Vinen har en fascinerende palett av lukter og smaker der aprikoser, vinterepler, sitrus, sjampinjong og nybakt brød formelig spretter ut av glasset og danser en vill dans med rettens komplekse elementer.

Vinen er ganske tørr og syrlig med frisk mousse som renser opp. Den har en balanserende, sødmefull fruktkarakter som gjør kombinasjonen komplett. Og du trenger slett ikke være hipster for å ha sansen for dette – en god naturvin vil være et spennende bekjentskap for de fleste. Så hiv deg på trenden og popp en sprudlende Pét Nat denne sommeren!

Les også