Klippe, klippe

Publisert 30.06.2017 11:49, oppdatert 30.06.2017 11:49 - Kjersti Blehr Lånkan / NTB - tips@stottmedia.no

Klippe, klippe

En robotgressklipper sparer deg for tid, men hva slags klipper du trenger, avhenger av hagen din. Og husk å passe på pinnsvinene.

Bolig: I hagen til Else og Knut Haraldsen durer det svakt fra «Kaja», som navigerer seg fram og tilbake over plenen.

– Den er kalt opp etter farmoren min. Hun jobbet og jobbet, og klagde aldri. Hun fikk bare jobben gjort. Og det får denne også, sier Else.

«Kaja» ble et nytt familiemedlem for drøyt fem år siden. Hun kan stilles inn på forskjellige programmer, og til vanlig går hun rundt omkring hver dag utenom hviledagen søndag. Hvis paret reiser bort, stiller de henne på et program som klipper litt sjeldnere. De har gravd ned avgrensningstråd rundt hele hagen, og rundt de mange blomsterbedene, så roboten holder seg innenfor plenen. Hvis den dunker borti noe, rygger den bare, og fortsetter på ferden. Rundt om på nabotomtene er det flere som har sett nytten av å automatisere plenklippingen: Hele seks naboer har latt seg inspirere og har kjøpt sine egne robotklippere.

Ekteparet Haraldsen har til sammen nærmere to mål å klippe. Mye av hagen bugner av blomster, frukttrær og bær, i tillegg til kjøkkenhagen med poteter og hvitløk.

tc0899c6

LADING: Når "Kaja" begynner å få lavt batteri, finner hun selv frem til ladestasjonen og plasserer seg der til hun er klar for ny dyst. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.

– Det er greit å slå gress, men det tar tid og må gjøres når det er fint vær. Nå, når vi har vært borte i 14 dager, ser det slik ut, sier Knut, og slår hånden ut mot en grønn, jevn, tett og cirka 3 centimeter høy plen.

Best i test

Stadig flere nordmenn kjøper robotgressklipper, ifølge innkjøpssjef i Elkjøp, Espen Nordheim.

– Dette er en varegruppe som vokser kraftig år for år, sier han, en observasjon som bekreftes av produktsjef i Power, Stian Gjestvang. Også Felleskjøpet har solgt 20 prosent flere robotklippere i år sammenlignet med i fjor.

Elkjøps mestselgende robotklipper er to modeller fra det israelske merket Robomow, typene MS1000 og RS615, som koster henholdsvis 15.000 og 18.500.

– De som kjøper en robotgressklipper i dag, er villige til å investere i dyre modeller som kommer godt ut i tester. Men det har også vært god vekst i prisklassen fra 6000 og opp mot 10.000. Disse gressklipperne har med utviklingen de siste årene blitt veldig gode, mener Gjestvang.

Test.no oppsummerer forbrukertester på forskjellige produkter. Deres «fem på topp» robotklippere inkluderer merkene Robomow, Honda, Husquarna og Viking, og har en prislapp på 15.000 og oppover.

Faktorer å vurdere hvis du skal kjøpe en robotklipper, er blant annet lydnivå, hvor bratte helninger roboten klarer, hvor stort areal den kan klippe – og på hvor lang tid, ladetid, klippehøyde, om den klipper vått gress like godt, kantmodus og om den har tyverialarm, pinkode, barnesikring, automatisk lading og kan styres via en app.

– Før du velger robotklipper, bør du gjøre flere vurderinger, som størrelsen på gressplenen din, terreng, budsjett og andre faktorer av betydning for ditt behov. Et tips er å lage en plantegning av gressplenen din med eventuelle hindringer, som trær, sandkasse, planter, skråninger med mer, og dimensjonere denne etter beste evne. Da blir det lettere å velge rett modell, sier Knut Ivar Haave, kategorisjef i Felleskjøpet Agri.

tc0899e6

KNIVBLAD: Knivbladet må skiftes jevnlig, ekteparet Haraldsen bytter det ut en gang i året. FOTO: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix.

Else og Knut valgte en modell fra Husquarna, etter anbefaling fra en venn. De mener plenen har fått mindre mose etter at klipperen har gått der i noen år.

Pass på pinnsvinene

Men robotgressklipperne er ikke en velsignelse for alle.

Leder i Pinnsvinhjelpen, Ingrid Fosse, får stadig informasjon om skamferte eller døde pinnsvin som følge av robotgressklippere.

– Et pinnsvin er ofte ute fra kl. 06 til 18. Og nå har de dessuten unger, som veier 20–30 gram. De er bitte lite grann lengre enn en fyrstikkeske. Som noen små teposer. Hvis en gressklipper kommer i nærheten av et slikt dyr, er det ikke noe igjen, sier hun.

Pinnsvinet løper nemlig ikke bort hvis gressklipperen kommer.

– Pinnsvinene har levd på jorden mye lenger enn mennesker. Så kommer vi, da. Pinnsvinet gjør som det alltid har gjort: krøller seg sammen som en ball. Men det funker ikke mot disse gressklipperne, de stanser ikke.

Hennes oppfordring er å stille inn gressklipperne slik at de ikke klipper på kveld og natt, og å stille klipperen såpass lavt at den kanskje ikke tar pinnsvin. Og hvis ulykken skulle være ute, anbefaler hun folk å ringe Pinnsvinhjelpen.

– Om ikke annet, ta pinnsvinet til en veterinær. Vis barmhjertighet, ber hun.

Les også