IS PÅ NASJONALDAGEN: Alle barnlige sjeler vil ha is på 17. mai. Her er en rask og morsom variant. FOTO: Carl Martin Nordby

Publisert 04.05.2017 14:30, oppdatert 04.05.2017 14:30 - NTB/ Øyvind Hjelle - tips@stottmedia.no

Hurra, vi skal ha dessert!

Glede og frihet er to ord som beskriver både 17. mai-feiringen og denne desserten ganske godt.

På 17. mai skal maten være lettvint, men god. Du vil helst slippe å stå to timer og svette på kjøkkenet mens barnetoget marsjerer forbi et sted der ute.

Denne desserten er akkurat så lynrask og lekende lett å lage som dagen krever. Men selv om den er enkel, er den velkomponert: Popkornet er sprøtt, søtt og salt, med andre ord et perfekt følge til vaniljeisen. Syre får desserten fra moste bringebær, og sjokoladesmaken kommer fra hakket Smarties.

Finn den beste, og dermed trolig dyreste, vaniljeisen i frysedisken. Her henger pris og kvalitet tett sammen. Ekte vanilje har en utrolig god, aromatisk, søtlig smak. Vaniljefrøene fra vaniljestangen gir isen små svarte prikker. Disse prikkene gjør det lett å skille «vaniljeis» med vaniljearoma fra is laget med ekte vaniljestang. Er isen i tillegg gulaktig, er sjansen stor for at den inneholder eggeplommer, noe som også er helt i henhold til oppskriften på god vaniljeis.

Isen holder gjerne 20 minusgrader når den kommer rett fra fryseren. Så hvis du vil ha fine kuler, eller vil unngå at den fine sølvskjeen blir bøyd når gjestene skal forsyne seg, er det lurt å sette isen i kjøleskapet til «tining» minst en time før dere skal spise. Setter man bare isboksen på kjøkkenbenken, tiner den i kantene, mens den stadig er like hard inni.

Det er ikke noen nyhet at moste bringebær er godt til vaniljeis. Man trenger ikke kjøpe ferske bær, de frosne holder fint. Bringebærene skal bare så vidt røres sammen. Dette tar fem sekunder og kan gjøres i god tid på forhånd.

tbdbad97

KJAPT: Bringebærene moses raskt sammen med sukker. FOTO: Carl Martin Nordby 

Og så var det rettens C-moment: Karamellisering av nypoppet, salt popkorn. Dette kan også gjøres dagen før, eller tidligere på dagen, hvis du vil sparke ut alle dessertporsjonene på rekordtid.

tbdbad7d

KARAMELLISERING: De fleste liker noe salt som samtidig er søtt. FOTO: Carl Martin Nordby 

Har du blå tallerkener, så blir det ordentlig hurrastemning med rødt, hvitt og blått. Uansett blir det rått godt! Gratulerer med dagen!

OPPSKRIFT: 17. mai-dessertIngredienser (10 personer)

100 g upoppet popkorn

4 ss solsikkeolje

1/2 ts salt

100 g sukker

2 liter vaniljeis

5 never Smarties

500 g bringebær, ferske eller frosne

150 g sukker

Fremgangsmåte

Karamelliserte popkorn: Popp popkornet og salt det. Hell det i en bolle. Ha sukker i kjelen. Sett den tilbake på platen og la sukkeret karamellisere seg helt. Hell popkornet oppi mens du rører rundt med en tresleiv til alt popkornet har fått en tynn karamellhinne på seg. Slå popkornet ut på et bakeark og la det stivne/avkjøle seg. Bryt bitene litt fra hverandre. Ved servering toppes isen med dette søte, salte og sprø drysset.

Moste bringebær: Ha sukker og bringebær i en skål og mos bærene i fem sekunder med en skje/gaffel.

Hakk opp Smarties og dryss over isen.

Les også