Hjemme hos tekstilkunstneren

Publisert 22.06.2017 09:23, oppdatert 22.06.2017 10:02 - Lisa Wallström / TT / NTB - tips@stottmedia.no

Hjemme hos tekstilkunstneren

Gunila Axén, en av Sveriges mest kjente designere, har et hjem som spraker av farger og lekenhet.

Bolig: ​- Dette er en fot som inngår i en symbiose med en fennikel. Forholdet mellom natur og menneske opptar meg nå fortiden, sier Gunila Axén og viser fram mønsteret som er i ferd med å vokse fram i atelieret hennes. Det er her hun skaper de fargerike tekstilene som er blitt hennes varemerke.

Det er travle dager for den 76 år gamle tekstilkunstneren. Like etter at vi besøker henne, en kjølig vårdag, starter sesongen for alvor. Atelieret hennes på gården på Gotland forvandles tradisjonen tro til en sommeråpen butikk.

Helst skal det nye mønsteret være ferdig til da. Men det er så mye annet hun skal rekke, ikke minst skal den praktfulle hagen stelles.

– Jag skal over til fastlandet i helgen og feire tre av mine ti barnebarn som fyller år. Alle er født på våren, så det er feiringer hele tiden nå, ler hun og klatrer ned fra hagetraktoren.

tbf78f97

GOTLAND: Gunila Axéns hjem er et ombygd kalksteinshus fra 1904 som ligger i Norrlanda på Gotland. FOTO: Lisa Wallström / TT.

På hodet har hun en turban i prikkete grønt stoff. Det er en farge som går igjen mange steder i det vakre hovedhuset – et kalksteinshus fra 1904. Gunila og hennes mann, som dessverre gikk bort for seks år siden, kjøpte det i 2004 og har renovert og bygd ut med inspirasjon fra italiensk 1600-tallsarkitektur og gotlandsk 1500-tall.

– Min mann var arkitekt, og vi har forandret mye av planløsningen for å få inn mer lys og skape bedre symmetri. Blant annet hevet vi taket, noe som gjorde at vi kunne sette inn flere vinduer i andre etasje.

Imponerende karriere

Gunila Axén er en av Sveriges mest anerkjente formgivere, med en imponerende produksjon bak seg. Hun har både skapt klassiske tekstiler som «Molnet» og «Skapelse», og har designet klær som er representert på Röhsska museet i Göteborg (Sveriges viktigste museum for mote, design og kunsthåndverk, red.anm.) og Nationalmuseum i Stockholm. Hun er hjernen bak Polarn O. Pyrets klassiske striper, har bygget opp klesmerket Axén & co, deltok i 10-gruppen (svensk designkollektiv etablert i 1970, solgt til IKEA i 2015, red.anm.) og har vært professor på Konstfack, Sveriges største kunsthøyskole.

– Jeg er en veldig energisk person. Det har jeg alltid fått høre, sier hun.

Hennes mønsterverden er kraftfull og fargesprakende. Mye av inspirasjonen kommer fra hagen.

– Mønsteret «Skapelse» ble til en tørr sommer da jeg slepte vannslangen rundt omkring i hagen. Jeg begynte å forestille meg at det vokste blader ut av den, forteller Gunila.

En morsarv

Kreativiteten og lysten til å gjøre det vakkert rundt seg har hun hatt med seg siden oppveksten. For Gunila begynte det med klær. Hun sydde tidlig sine egne.

tbf79097

LESEHEST: Gunila Axén elsker å lese. I alle rom er det mengder med bøker - til og med på toalettet. FOTO: Lisa Wallström / TT.

– Jeg husker tiårsalderen, da jeg lærte meg teknikken med rynketråd. Det var som en åpenbaring! Det kjentes som om man kunne lage hva som helst. Jeg begynte å sy skjørt med rynker på løpende bånd.

Hun hadde en god lærer i moren, som var utdannet i skredderkunsten og sydde alt av klær til Gunila og søsknene hennes. Begeistringen for tekstiler og mønster våknet i Gunila da hun fikk bli med moren på innkjøpsrunder.

– Jeg kunne gå rundt i timevis og kikke på de vakre stoffene, kjenne på de ulike fantastiske kvalitetene og beundre fargene og mønstrene.

Grønn tråd

Vi slår oss ned i kjøkkenet, Gunila setter over kaffe. På det egendesignede kjøkkenbordet står en tekanne under en sterkt grønn, mønstret tekannevarmer, selvsagt også kreert av Gunila.

På de åpne hyllene er det fullt av servise, morsomme skulpturer, skåler og vekster. Et av de fine vinduene er fylt av en enorm monstera-plante. Overalt ser vi mønstrene hennes – på stolputene, sengetøyet og de omtrukne antikke møblene. Grønne og gule fargeinnslag dukker opp mange steder, og totalopplevelsen er både vakker, avslappende og spennende.

– Jeg avskyr minimalisme! Det skal være ting i et hjem som øynene kan hvile på. Det skal hele tiden skje noe. Det er derfor jag elsker åpne hyller.

tbf78fa0

TIL UNDERSÅTTENE: Tøfler i mønster fra Gunila Axén. FOTO: Lisa Wallström / TT.

Hun er sikker på at alle mennesker har et grunnleggende behov for å ha det vakkert omkring seg, ettersom skjønnhet både gir ro og energi. At alle skal ha rett til god og bærekraftig design var en av kjepphestene hennes som professor på Konstfack. Det de drev med der, skulle være tilpasset virkeligheten.

– Ettersom jeg er formgiver, er det min mening at studentene skal lage ting som mennesker trenger. Hele mitt liv har jeg, både med Polarn O. Pyret, Axén & co og 10-gruppen, hatt som målsetting å designe gode ting for vanlige folk.

Hun påpeker at kostnaden for god design er liten sett i forhold til hele produksjonen av en gjenstand.

– Veldig mange foretak lager stygge produkter som ikke virker! Og folk kjøper det likevel, men da er jo risken at tingene bare blir liggende ubrukt.

Speiler livet

Ved siden av kjøkkenet, et par trappetrinn ned, ligger det Gunila kaller hagerommet. Det er et nydelig værelse som minner om en glassveranda, fylt av potteplanter i ulike størrelser og småplanter som venter på å flytte ut i bedene.

Gunilas telefon ringer. Det er fra butikken GFK, Gotländska Konsthantverkare och Formgivare, i Visby, der hun er en av medlemmene. En kunde vil ha en av blusene hennes i en størrelse som er utsolgt i butikken. Kan hun eventuelt svinge forbi med en bluse i størrelse small på vei til fergen? Ja visst!

Vi går til atelieret i jakt på plagget. Det høyloftede lyse rommet er fylt av tekstiler med herlige mønstre. Fargeglade ruller er stablet opp, og langs veggene er det hyller med sengetøy, klær, tøfler og spisebrikker. Gunila blar blant tekstilene.

– Dette heter «Mitt livs novell», og i mønsteret har jeg puttet inn forskjellige elementer fra min produksjon. Øyer, blader, fugler. Dette er min historie, sier hun.

tbf78fad

SKAPRELSE: En tidlig skisse til det kjente mønsteret "Skapelse". FOTO: Lisa Wallström / TT.

tbf78f9b

KLASSIKER: Dyetrekk med mønsteret "Skapelse". FOTO: Lisa Wallström / TT.

Les også