En enkel og klassisk stil går aldri av moten for menn. Her er stylingtips for gutta!

Publisert 08.12.2016 19:52, oppdatert 08.12.2016 19:58 - plusstid.no - tips@stottmedia.no

Klestips til gutta

For mange er høsten og vinteren favorittsesongene på året når det gjelder garderoben. Endelig kan du kombinere lag på lag med deilige farger og materialer. 

Det skal nemlig ikke være så vanskelig å kle seg stilig for menn, skal vi tro Tue Duc Nguyen, tidligere stylist og nå agent i Standard Agency. – Aldri før har motebildet lagt mer til rette for at Ola Nordmann skal kunne kle seg både moteriktig og komfortabelt, mener han, og henviser til sneakersmoten som et eksempel. Tue og hans agentkollega Morten Solberg Anfinsen har 25 års samlet erfaring med mote. Etter alle disse årene er dommen deres klar: Den enkle og klassiske stilen er en sikker vinner som alltid vender tilbake. Det går i sneakers, jeans og ensfargede skjorter – ikke helt ulikt de klassiske moteikonene James Dean og Marlon Brando.

Sats på basisplagg i svart, hvitt og marineblått

En hvit t-skjorte, en hvit langermet skjorte, en denimbukse og en mørk dressbukse. Disse bør ifølge Tue være basisen for alle nordmenns garderober. Og i fargene svart, hvitt og marineblått er han trygg uansett. – Disse plaggene kan kombineres enten med en skinnjakke, en denimjakke eller en fin blazer. Dette fungerer for hvem som helst uansett om han 30 eller 60 år, fastslår Tue.

I tillegg kan nøkkelplaggene lett styles om for ulike anledninger. – Dressbuksa har lenge vært undervurdert, men nå begynner mange å ta den i bruk som et hverdagsplagg. Bruker han en mørk dressbukse med en hvit skjorte kan antrekket se casual ut med et par sneakers, men straks bli mer pyntet med pensko til, foreslår moteentusiasten.

Det trenger heller ikke å være så dyrt å kjøpe inn basisplaggene, men Tue foreslår å legge litt penger i gode jakker og blazere: –  De skal tross alt holde lenge. At skoene er i god kvalitet er også viktig.

Kle deg i lag på lag

Med basisplaggene i skapet skal det være lett for selv menn uten klesinteresse å bygge på med tykke gensere og jakker. Og han kan kle seg ganske godt etter været uten at det ser ut som om han skal til Nordpolen:
– Over den hvite t-skjorta kan han ha en enkel v-halset genser i nøytrale farger. Han kan også kjøre en turtleneck, som er veldig moteriktig igjen. Ikke minst er en høyhalset genser kjempefin å bruke under en blazer, påpeker Tue, og fortsetter: – Jeg anbefaler også en underjakke til blazeren eller frakken, både for å holde på varmen og for å gjøre antrekket litt spennende. Det kan være en tynn boblevest, for eksempel.
Til slutt konstaterer moteeksperten at den gode, gammeldagse ullgenseren aldri er feil og kan kombineres med det meste: – Ikke overdriv med mønstre. Ta en vanlig glatt genser eller bruk fiskebeinmønster som er veldig flott på en genser med nøytral farge. Topp det hele med en klassisk herrefrakk i ull. En god boblejakke vil jeg også anbefale – outdoor wear begynner å skli mer og mer inn i moteverden og har blitt finere nå enn før, fastslår han.

Men vær obs på passformen: Det nytter ikke å ha riktige plagg dersom de er i feil størrelse. Et godt tips er at han bruker litt tid på å finne akkurat de plaggene som passer perfekt for hans kropp. Da føler han seg også mer vel i dem, og det påvirker holdningen, noe som har mye å si: – Bær antrekket med stolthet. Det er mange som prøver å kjøpe seg til en stil, men du ser fort om den personen er komfortabel i antrekket eller ikke, mener Tue Duc Nguyen.

Det lille ekstra: Egenpleie og tilbehør for menn

Apropos det å føle seg vel –  hva med mannens egenpleie? Menns morgenritualer er irriterende enkle. De dusjer, barberer seg og fikser håret. Er det noe mer de bør gjøre?
– Menn bruker mer penger nå enn for tre år siden på styling og hud, noe jeg synes er bra. Det handler om å ta vare på kroppen sin. Barbershops har heller aldri vært så in som nå. Menn skjønner at skjegg og bart skal vedlikeholdes, og ikke bare trimmes, forteller han, og legger til: – Bruk en god fuktighetskrem for å ikke bli tørr i huden under skjegget, og dersom skjegget er langt, ta vare på det og style det på lik linje med håret. Når det gjelder håret – finn en frisyre du er komfortabel med, og style den så den holder seg gjennom dagen. Det er prikken over i’en, mener Tue.

I tillegg kan noen få, enkle tilbehør og accessoirer virkelig fullbyrde antrekket på en ellers så mørk årstid: – Et tykt ullskjerf gir det lille ekstra. Han bør velge seg et skjerf med litt lengde som kan knytes på forskjellige måter etter antrekkene, lyder rådet. 
– Luer er også veldig in. Kjør på med en beanie eller en seilerlue på snei. En fin lue kan til og med se bra ut med en blazer.

Og for de som virkelig ønsker å utfordre seg selv: – Armbånd på herre er veldig fint og noe som stadig flere menn prøver å bruke. Litt kraftige, maskuline ringer ser også kjempebra ut. Bare en flott klokke er et smykke i seg selv som kan fremheve et antrekk på mange måter, understreker han, og gjentar: – Men igjen, det aller viktigste er attitude og holdning. Det er det som gjør at han virkelig kler det!

Les også